Jag vet inte hur det ser ut på din arbetsplats…


Men på förskolan kan 20-25 barn mellan 1 och 5 år tvingas samsas i samma rum.
Pedagoger förväntas organisera och göra ett bra arbete i denna miljö.

Det är viktigt att diskutera förskolegarantin, som gjorts i medierna de senaste dagarna. Men man diskuterar straffsatser när det borde diskuteras organisation. Förskolans kvalité måste också ha betydelse. Idag innebär Göteborgs försök att följa förskolegarantin bland annat att redan stora barngrupper utvidgas minst en gång per år då man vill beta av köerna.

Barngruppernas storlek måste begränsas!

”Tuffare tag mot lång förskolekö”, ledare i GP.
”Bra med böter”, ledare i DN.

Och med risk att jag upprepar mig:

I Göteborg bygger man förskolor utifrån tanken att barn ska vistas i stora rum.
Det byggs piazzor eller mötesplatser, som det också kallas, för att ge barnen möjlighet att skapa ytterligare relationer med barn från andra avdelningar. Det kan låta trevligt, men hur många relationer behöver ett litet barn, och hur många klarar de av? På sin egen avdelning har de redan drygt 20 kompisar + pedagoger att knyta an till. Jag tror att redan det är i överkant.

I de nybyggda förskolorna ges heller inga möjligheter att gå undan, det finns inga mindre utrymmen, ingen vrå för vila. Mina barn kommer till hösten flytta till en sådan förskola, under tiden som deras förskola ska renoveras efter samma modell. De kommer att inrymmas på övervåningen 47 barn i tre rum. Matsal delas med barnen på bottenvåningen.

2 thoughts on “Jag vet inte hur det ser ut på din arbetsplats…

  1. annavicket

    Väl skrivet! Hos oss har man nyligen gjort utrymmen mindre vilket märks med mer lugn och fler tillfällen för koncentration i mindre grupper. Så bra!

  2. sanna Inläggets författare

    Tack! Sprid gärna, vill att det ska bli en debatt kring förskolan. Det som här är bedrövligt för våra barn men det är en viktig samhällsfråga, både ekonomiskt och socialt. Det viktigaste är väl egentligen att det måste bli mindre grupper. Men som det ser ut idag för våra barn funkar det ganska bra just för att de har många smårum. Som de nu vill bygga bort…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s